Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα γενιά σφραγισμάτων για τα δόντια μας?


Για να μην πονάει το δόντι σας, αλλά κυρίως για να φύγει από τους εφιάλτες σας ο τρομακτικός ήχος του τροχού, οι επιστήμονες δημιούργησαν τη νέα γενιά σφραγισμάτων. Πρόκειται για ένα υλικό που βασίζεται σε ένα συστατικό το οποίο αποκαθιστά με ανώδυνο τρόπο τις βλάβες που έχει προκαλέσει στο δόντι η τερηδόνα.

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, εξηγεί η καθηγήτρια Τζένιφερ Κίρκμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Οδοντικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Leeds.


Η μέθοδος «σφράγισμα χωρίς τροχό» στην ουσία μιμείται τις συνθήκες που προάγουν τη φυσική ανάπτυξη του σμάλτου. Το σμάλτο σχηματίζεται γύρω από μόρια πρωτεΐνης και οι επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν την εναλλακτική του τροχού κατάφεραν να αναπαραγάγουν τη φυσική πρωτεΐνη σε ένα υγρό με το οποίο μπορούν να «εμποτίσουν» το δόντι.

 
Τα δόντια αρχίζουν να χαλάνε όταν τα οξέα από τα βακτήρια του στόματος δημιουργούν μικροσκοπικές τρύπες στο σμάλτο. Οταν το διάλυμα πρωτεΐνης απλώνεται πάνω στο δόντι, απορροφάται αυτόματα από τις τρύπες και σχηματίζει ένα «καλούπι» πρωτεΐνης όπου το σμάλτο αρχίζει και πάλι να δημιουργείται. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το στρώμα σμάλτου αποκαθίσταται.


Ελβετική εταιρεία έχει ήδη κατοχυρώσει αυτή τη νέα τεχνολογία προκειμένου να ξεκινήσει τα πειράματα και εκφράζονται ελπίδες ότι θα λάβει το πράσινο φως για χρήση από τους οδοντίατρους.



ΠΗΓΗ: ESPRESSO


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου