Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Καρκίνος παγκρέατος: εμβόλιο το 2014

 

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του πιο θανατηφόρου καρκίνου, από τις μελέτες για τη δημιουργία του εμβολίου
Νέο, πολλά υποσχόµενο θεραπευτικό εµβόλιο κατά του καρκίνου του παγκρέατος έχει αρχίσει να δοκιµάζεται σε ασθενείς στη Βρετανία και αναµένεται να λάβει έγκριση το 2014.
Η δραστική ουσία είναι σε ενέσιµη µορφή και σχεδιάστηκε για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστηµα ώστε να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και ακολούθως «αυτόκλητα» να τα σκοτώνει.
Το πρόβληµα µε τους καρκινικούς όγκους είναι πως µπορούν να µεταµφιέζονται για να ξεγελούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήµατος και να προστατεύονται από αυτά. Το εµβόλιο καταφέρνει να αναστείλει την ιδιότητα των όγκων να µεταµφιέζονται και τους καθιστά εµφανείς στα ανοσοποιητικά κύτταρα.
Το εμβόλιο περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεϊνης τελομεράση, η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα. Στόχος του είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει την τελομεράση, που βρίσκεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, και να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται σε περίπου έναν χρόνο, ενώ αργότερα εφέτος η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου προγραμματίζει να αρχίσει αντίστοιχη μελέτη και σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Η νέα διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του παγκρέατος
Αναπτύσσεται η νέα εξέταση που εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιµο στάδιο, µετρώντας τα επίπεδα µιας πρωτεΐνης που είναι παρούσα σε 90% των καρκινικών και προκαρκινικών καταστάσεων.
Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά γίνεται αντιληπτός σε προχωρηµένα στάδια, οπότε τα ποσοστά ίασης είναι πολύ χαµηλά. Μόλις το 3% των ασθενών ζουν µε αυτόν πέντε ή περισσότερα χρόνια.
ΠΗΓΉ:iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου