Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Βιοκαύσιμα και διοξείδιο του άνθρακα


Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2003/30/ΕΚ βιοκαύσιμα θεωρούνται κάθε υγρό ή αέριο καύσιμο ,το οποίο παράγεται από βιομάζα.Τα κυριότερα βιοκαύσιμα είναι η βιοαιθανόλη και το βιοντίζελ. Επίσης το βιοαέριο είναι το καύσιμο αέριο που παράγεται από βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, το οποίο μπορεί να καθαριστεί και να αναβαθμιστεί σε φυσικό αέριο.

Τα φυτά που καλλιεργούνται για βιοκαύσιμα, όσο αναπτύσσονται, απορροφούν από την ατμόσφαιρα την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα απελευθερώσουν με την καύση τους, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι μηδενικό.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν καίμε πετρέλαιο ή κάρβουνο, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση μέσα σε λίγες δεκαετίες απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα άνθρακα που έχει απορροφηθεί μέσα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.

Όμως βασική προϋπόθεση για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιοκαύσιμα είναι να αποψιλώσουμε μεγάλες εκτάσεις γης, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε για καλλιέργειες. Και καταστρέφοντας ένα τροπικό δάσος για να φυτέψουμε π.χ.ζαχαροκάλαμο, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που βρισκόταν μέχρι τότε «κλειδωμένο» στα δέντρα.

 Επιπλέον, όταν ρίχνουμε στα φυτά λίπασμα αζώτου απελευθερώνεται νιτρώδες οξείδιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου. Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί, σύμφωνα με μια μελέτη του Νομπελίστα Πολ Κρούτσεν για το 2007, η χρήση βιοκαυσίμων από καλαμπόκι και ελαιοκράμβη τη συγκεκριμένη περίοδο αύξησε, αντί να μειώσει, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι η ιδέα των βιοκαυσίμων είναι αποτυχημένη. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη επιλογή των φυτών και των μεθόδων παραγωγής. Για παράδειγμα, ο θάμνος ζατρόφα μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη που είναι υπερβολικά άγονα για δέντρα ή άλλα φυτά. Μάλιστα χρησιμοποιείται ήδη για την παραγωγή βιοντίζελ στην Ινδία, την Καμπότζη και κάποιες χώρες της Αφρικής.

Πηγή: focusmag.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου