Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κούρεμα 50% στο χρέος… με απλά λόγια


Αυτό το  σενάριο, με πολύ απλά λόγια σημαίνει ,ότι όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.λ.π. θα πρέπει να ξεγράψουν σε ποσοστό  50% ,που αντιστοιχεί στο κούρεμα , και να.. «κάνουν τον σταυρό τους» για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει κάποτε να τους ξεχρεώσει τα υπόλοιπα.

Και αυτό ανεξάρτητα από το εάν η χώρα μας θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ.


Οι τράπεζες ανάλογα με την έκθεση, και την  έκταση που μπορεί να λάβει η επιλεκτική χρεοκοπία  οι τράπεζες μπορούν να αντιδράσουν, από συγχωνεύσεις εξπρές μέχρι και περιορισμό των αναλήψεων για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό που θα χρειαστεί οπωσδήποτε είναι ενισχύσεις από κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Στην περίπτωση που κουρέψουμε το χρέος αλλά παραμένουμε στο μηχανισμό στήριξης η τρόικα θα ψαλιδίσει τα όρια κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα, είτε έμμεσα, μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων.


Το πόσο βαθειά θα μπει το μαχαίρι -ειδικά στις συντάξεις- θα εξαρτηθεί από το πόσο εκτεθειμένα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία στα ελληνικά ομόλογα ,είναι βέβαιο  όμως ,ότι θα έχουμε ανατροπές και στο ύψος και στο τρόπο καταβολής των πληρωμών.

Η μείωση μισθών και συντάξεων , η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και η αδυναμία πληρωμών θα προκαλέσει πτώση του τζίρου στην αγορά  λόγω της πτώση της κατανάλωσης. Πολλές επιχειρήσεις δεν  θα μπορέσουν να επιβιώσουν, και ελάχιστες θα μείνουν σε κάθε κλάδο. Η αύξηση της ανεργίας θα είναι δεδομένη.


πηγή
:newsbeast.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου