Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η υγεία περνάει από τα ούλα


Οκτώ στους δέκα ενήλικες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα με τα ούλα τους. Αν και στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν κακοσμία του στόματος και προβλήματα στα δόντια, αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να επιφέρουν.

Όπως εξηγεί ο δρ Νάιτζελ Κάρτερ, εκτελεστικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Οδοντικής Υγείας (BDHF), η ουλίτιδα αρχίζει όταν προσκολλώνται στα δόντια βακτήρια, που σχηματίζουν μια πλάκα. Η οδοντική πλάκα ερεθίζει τα ούλα και τους προκαλεί φλεγμονή.

Η πρώτη ένδειξη της ουλίτιδας είναι η αιμορραγία γύρω από ένα ή περισσότερα δόντια. Επί χρόνια μετά μπορεί να μην υπάρξει κανένα άλλο σύμπτωμα, αλλά σταδιακά η φλεγμονή προκαλεί υποχώρηση των ούλων, διάβρωση των συνδέσμων που στηρίζουν το δόντι ή και του οστού ακόμα, και τελικά απώλεια του δοντιού.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως περιοδοντική νόσος και ο οδοντίατρος μπορεί να την αναγνωρίσει από τα πρώτα της στάδια, κατά τον δρα Κάρτερ. Ο περισσότερος κόσμος, ωστόσο, μόνος του δεν μπορεί να την αντιληφθεί εγκαίρως.

Για να την αποφύγει κανείς πρέπει να καθαρίζει καθημερινά τα δόντια του δύο φορές, χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα, ενώ απαραίτητο είναι να πηγαίνει στον οδοντίατρο κάθε 6 έως 12 μήνες.

Όσοι δεν το κάνουν, δεν κινδυνεύουν απλώς να χάσουν τα δόντια τους. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν αναπτυχθεί η περιοδοντική νόσος, τα βακτήρια που ευθύνονται γι’ αυτήν μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί να φτάσουν σε όλο το σώμα, προκαλώντας προβλήματα  όπως Δυσκολίες στη σύλληψη και στην εγκυμοσύνη , Αρθρίτιδα, Βρογχίτιδα.  Στυτική δυσλειτουργία, Άνοια, Καρδιοπάθεια, Διαβήτης.

Πηγή :ταχυδρόμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου