Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μάστιγα τα χλαμύδια στις ΗΠΑ


Το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ είναι τα χλαμύδια. Πρόκειται για μία σχετικά ξεχασμένη και επικίνδυνη νόσο, καθώς οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι παρενέργειές της είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο τοιχώματα του κόλπου, το στόμα, τα μάτια, την ουροφόρο οδό και το ορθό έντερο, αν και συνήθως προσβάλλει τον τράχηλο, που εκκρίνει ένα κιτρινωπό δύσοσμο υγρό.

Η πιο σοβαρή συνέπεια της μόλυνσης είναι ότι στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου που αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε στείρωση.

Η γυναίκα που έχει μολυνθεί είναι δυνατόν κατά τον τοκετό να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί της. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στα νεογέννητα είναι η επιπεφυκίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία.

Τα συμπτώματα είναι σπάνια, αλλά προειδοποιούν συχνά τη γυναίκα με κολπικές εκκρίσεις. Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν πυρετός και ενοχλήσεις στην κοιλιά, ιδιαίτερα κατά τη συνουσία.

Οι άνδρες έχουν κάψιμο κατά τη διούρηση.

Τα χλαμύδια θεραπεύονται εύκολα, όταν διαγνωστούν με τα σύγχρονα τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία.

Ο ειδικός κάνει τη διάγνωσή του μέσα σε μισή με μία ώρα και έτσι η θεραπευτική αγωγή αρχίζει αμέσως με αντιβιοτικά, αλλά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

 Είναι επικίνδυνο να γίνει διακοπή λήψης της θεραπείας μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, γιατί η μόλυνση μπορεί να υποτροπιάσει και τότε η επίδρασή τους δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική.

Κάθε σεξουαλικά δραστήριος άνθρωπος απειλείται από τα χλαμύδια, αλλά όσοι έχουν πολλούς παρτενέρ κινδυνεύουν περισσότερο.

Αν οι σεξουαλικές συναντήσεις σας έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς συντρόφους και έχετε προσβληθεί από την ασθένεια, πρέπει να τους ειδοποιήσετε όλους, για να κάνουν διαγνωστική εξέταση και, αν χρειαστεί, να ακολουθήσουν τη σχετική θεραπεία.

Μπορείτε να προστατευθείτε από το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης χρησιμοποιώντας προφυλακτικά, διάφραγμα και σπερματοκτόνες κρέμες.

πηγή:TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου