Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία δισκοπάθειας


Η νέα μέθοδος της δισκικής συρρίκνωσης, με παρακέντηση και ενδοδισκική έγχυση ειδικού gel με επεξεργασμένη αιθανόλη και σκιαγραφικό Tungsten σε μικρομοριακή μορφή, κάνει πλέον την επανάσταση και τη διαφορά.
Το ειδικό gel εγχύεται μέσα στο δίσκο με μια ειδική, λεπτή, μακριά βελόνα με στυλεό με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης ή αξονικής τομογραφίας. Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, παρά μόνο λίγη τοπική στο δέρμα. Η «επέμβαση» διαρκεί 15-20 λεπτά για κάθε δίσκο. 


Ο ασθενής μετά την ένεση παραμένει ξαπλωμένος για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια είναι ελεύθερος να φύγει, με τη σύσταση να μην παρασύρεται από τον ενθουσιασμό τις επόμενες δέκα ημέρες και κάνει υπερβολικές κινήσεις. Καλό είναι να συμπεριφέρεται σαν να υποβλήθηκε σε κανονική εγχείρηση, έστω και αν έκανε μόνο μία ένεση.
Τα αποτελέσματα από τη δράση του gel αρχίζουν να φαίνονται μέσα στο πρώτο 12ωρο. Ο δίσκος συρρικνώνεται, η δισκοκήλη αρχίζει και υποχωρεί, η νωτιαία ρίζα πιέζεται όλο και λιγότερο και τα συμπτώματα μειώνονται. Τα αποτελέσματα βελτιώνονται με το πέρασμα των ωρών και μετά τις πρώτες 3-4 μέρες στο 80% των περιστατικών ο πόνος και το μούδιασμα στο πόδι ή το χέρι, ανάλογα αν η ένεση έγινε σε οσφυϊκό ή αυχενικό δίσκο, εξαφανίζονται. Στις 7 ημέρες το ποσοστό ανέβηκε στο 92% και μετά τις 10 ημέρες έφτασε το 100%.
Γνωστές αντενδείξεις για τη νέα μέθοδο δεν υπάρχουν. Δεν εφαρμόζεται μόνο σε άτομα με γνωστή αλλεργία και σε περιπτώσεις με σηπτικές καταστάσεις ή φλεγμονές στο δίσκο ή σε άλλα σημεία του σώματος, π.χ. ένα απόστημα σε δόντι. Σε άτομα κλειστοφοβικά ή ανήσυχα, που δυσκολεύονται να συνεργαστούν, χρήσιμη ήταν η συμβολή αναισθησιολόγου που χωρίς γενική αναισθησία καθησύχασε τον άρρωστο.

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=302809

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου