Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Τα φάρμακα είναι ευαίσθητα προϊόντα και όταν εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες ή υγρασία  χάνουν τη θεραπευτική δράση τους και μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα,. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή στο πού τα φυλάτε και πώς τα μεταφέρετε.

Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου ,θερμοκρασία που μπορεί να υπάρχει ορισμένες ώρες μέσα στο μπάνιο και σίγουρα στο αυτοκίνητο.

Το αλλοιωμένο φάρμακο έχει ελαττωμένη, έως και μηδενική δράση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νομίζει ότι παίρνει το φάρμακό του, αλλά αυτό να είναι πλέον αδρανές, πράγμα που αποβαίνει εις βάρος της υγείας του αρρώστου. Για μεγάλες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι άνθρωποι με διαβήτη ή οι καρδιοπαθείς, η αλλοίωση του φαρμάκου μπορεί να είναι κρίσιμη.

Ορισμένα άλλα αλλοιωμένα φάρμακα, όπως είναι τα αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο στομάχι ή στους νεφρούς. Ακόμα και η αλλοιωμένη ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει περισσότερες διαταραχές στον οργανισμό από τη συνηθισμένη στομαχική αναστάτωση.

Συμβουλές για τη διατήρηση και τη μεταφορά

- Να τα φυλάτε σε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν φθάνουν τα παιδιά ή σε κλειδωμένο συρτάρι και μακριά από εστίες θερμότητας και υγρασίας π.χ. καλοριφέρ, φούρνο, κουζίνα μπάνιο ή βρύση κτλ. Μην τα αφήνετε ποτέ σε μέρος που τα βλέπει ο ήλιος.

-Να έχετε τα φάρμακα σε μια ξεχωριστή τσάντα μέσα στο αυτοκίνητο και μην την αφήνετε μέσα όταν βγαίνετε.


-Να παίρνετε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου κατά τις πολύ ζεστές μέρες.

-Στο αεροπλάνο, να έχετε τα φάρμακα μαζί σας (μαζί με την ιατρική συνταγή) και όχι στις αποσκευές που μεταφέρονται σε χώρους με μη ελεγχόμενη θερμοκρασία.

-Εάν πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα φάρμακο για άμεση βοήθεια, όπως είναι η έτοιμη αδρεναλίνη για σοβαρές αλλεργίες, ζητήστε από το φαρμακείο μια ειδική θήκη για να το μεταφέρετε.


-Να φυλάτε τα φάρμακα στην αρχική συσκευασία τους και με το φυλλάδιο των πληροφοριών και να ελέγχετε αν έχουν λήξει ή δεν είναι σε καλή κατάσταση.


-Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φάρμακο που έχει αλλάξει χρώμα, συνοχή, οσμή ή σχήμα ή είναι μαλακότερο ή σκληρότερο από όσο συνήθως, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες ρωτήστε το φαρμακοποιό σας.

Πηγή:
 ygeia.tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου