Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν τα σχολεία και κάποια παιδιά πάνε για πρώτη φορά στον  παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο. Για κάποια απ’ αυτά θα είναι  μια δύσκολη εμπειρία. Το κλάμα και η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο , είναι συνηθισμένο  φαινόμενο και αποδίδεται  κυρίως στο άγχος που δημιουργεί ο αποχωρισμός του από τους γονείς.

Οι  γονείς ανησυχούν, όταν βλέπουν το παιδί τους τον πρώτο καιρό να κλαίει, κάτι τέτοιο  όμως θεωρείται φυσιολογικό. Η μετάβαση στο σχολείο, δημιουργεί στην αρχή μια αναστάτωση, καθώς το παιδί απομακρύνεται από την ασφάλεια του σπιτιού και νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα.

Οι γονείς πρέπει να είναι ήρεμοι και να προετοιμάσουν το παιδί για το σχολικό περιβάλλον και να επιβραβεύουν την παραμονή του στο σχολείο . Επίσης, ο γονιός δεν πρέπει να υποκύπτει, όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, όταν ένα παιδί κλαίει στο σχολείο,, θα πρέπει πάντα ο γονιός να συνεργάζεται με τη δασκάλα ,ακόμη και αν δε συμφωνεί μαζί της, για να δημιουργηθεί ένα καλό πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού. Αν το παιδί  δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό ,ώστε το παιδί να βοηθηθεί κατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου