Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Δυό λόγια για τον πυρετό


Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας μας πάνω  από 37 Κελσίου oC.
Ο πυρετός εμφανίζεται σαν αντίδραση σε κάποιες ουσίες που αποκαλούνται αντιγόνα και προέρχονται από τα βακτηρίδια ή τους ιούς που προσβάλουν το σώμα. Τα αντιγόνα που εισέρχονται στον οργανισμό, δέχονται "επίθεση" από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μακροφάγα. Τα μακροφάγα με τη σειρά τους παράγουν χημικές ουσίες που λέγονται ιντερλευκίνες, οι οποίες επηρεάζουν το σημείο ρύθμισης θερμοκρασίας του σώματος και προκαλούν την παραγωγή προσταγλανδινών οι οποίες συμβάλουν στην δημιουργία πυρετού.
Η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη (Depon) είναι ισχυροί ανασταλτικοί παράγοντες της σύνθεσης των προσταγλανδινών και γι' αυτό σταματούν το αίσθημα της καταπόνησης και του πυρετού. Όμως παρόλο που παύουν τα συμπτώματα, δεν θεραπεύουν την ασθένεια, δεν μπορούν να καταστρέψουν το αντιγόνο.
Παρόλα αυτά τα αντιπυρετικά φάρμακα μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα, αλλά μάλλον, όχι λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας του σώματός μας. Είναι πιθανότερο να είναι οι ισχυρές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, που μας ξαναζωντανεύουν-αναζωογονούν.
Sciencenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου