Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σπιρουλίνα


Η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοπράσινο  μικροσκοπικό φύκι  το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί σε υγρότοπο. Η ποιότητα του νερού, η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του άνθρακα και η ηλιοφάνεια είναι τα είναι τα τρία βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την  καλλιέργειά της.

Είναι ένα κυανοβακτήριο, αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων
σε σπειροειδή μορφή .Κάθε κύτταρο της σπιρουλίνα εμφανίζει την τυπική μορφολογία του προκαρυωτικού κυττάρου, χωρίς σχηματισμένο πυρήνα.Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima και η  Spirulina platensis .

Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και αποτελεί ισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που έχει δώσει η φύση. Περιέχει πρωτεΐνες (50 - 70%), λιπίδια (5 - 7%), σάκχαρα (15 - 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει Βιταμίνη Β12, Σίδηρο, Βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και χλωροφύλλη.

Έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή λεγόμενα super foods. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι παίρνουν καθημερινά σπιρουλίνα για να δώσουν πρωτεΐνες στον οργανισμό τους. Ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι τα οφέλη της σπιρουλίνας είναι περισσότερο ψυχολογικά, παρά πραγματικά και  ότι έχουν αποδοθεί στην σπιρουλίνα υπερβολικές ιδιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου