Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ


Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που εμποδίζουν την ανάπυξη των μικροβίων. Χωρίζονται σε δυό μεγάλες κατηγορίες, αυτή του ευρέος φάσματος, που είναι δραστικά σε περισσότερα μικρόβια και αυτά του στενού φάσματος, που είναι δραστικά σε συγκεκριμένα μικρόβια.

Χορηγούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Ο γιατρός συμπεραίνει τη μικροβιακή φύση μιας λοίμωξης κυρίως από την κλινική εικόνα, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να καταφύγει και σε εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να προβεί στην χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού.

Τα αντιβιοτικά δρουν είτε καταστρέφοντας τη μεμβράνη που περιβάλει το μικρόβιο, είτε μπλοκάρουν την παραγωγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες  για την επιβίωση του μικροβίου, είτε καταστρέφουν το DNA του.

Μειονέκτημα των αντιβιοτικών είναι ότι  μαζί με τα  παθογόνα μικρόβια, καταστρέφουν και άλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης ,ένα  άλλο μειονέκτημα είναι η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.

Επειδή τα μικρόβια είναι απλές μορφές ζωής , έχουν και αυτά μηχανισμούς άμυνας, έτσι αμύνονται  απελευθερώνοντας ένζυμα  που καταστρέφουν  την ουσία που τα πολεμάει. Επίσης  μεταλλάσσονται     έτσι ώστε να εξουδετερώνουν τις   αντιβιοτικές ουσίες.

 Επειδή  γίνεται κατάχρηση στην χορήγηση αντιβιοτικών , έχουν αναπτυχθεί  πολλά ανθεκτικά μικρόβια με αποτέλεσμα  να έχει γίνει προβληματική η αντιμετώπιση σχετικά καθημερινών και απλών λοιμώξεων.

Η διαφορά τους από τα άλλα φάρμακα είναι ότι διακόπτονται με την ολοκλήρωση της θεραπείας της λοίμωξης ,πολύς κόσμος όμως  μόλις δει βελτίωση ,διακόπτει πρόωρα την αγωγή  ή παίρνει τη δόση με σημαντική καθυστέρηση έτσι, ενώ το αντιβιοτικό έχει εξοντώσει τα πιο εκτεθειμένα μικρόβια, τα υπόλοιπα όμως αμέσως μετά τη διακοπή της αντιβίωσης , αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου