Τραχανάς είναι ένα από τα βασικότερα ζυμαρικά της ελληνικής κουζίνας. Η λέξη συναντάται στα τούρκικα και τα περσικά παραφρασμένη ως ταρχανάς. Είναι από τα αρχαιότερα φαγητά , αφού είναι ένα εύκολο στην παρασκευή ,την μεταφορά και την συντήρηση τρόφιμο ,δίνοντας ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό γεύμα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο βασικά είδη τραχανά ,ο ξινός και ο γλυκός Ο πρώτος γίνεται από αλεύρι και γάλα ελαφρά ξινισμένο και ο δεύτερος από χοντροκομμένο σκληρό σιτάρι και φρέσκο γάλα.
Ο βασικός τρόπος παρασκευής είναι ,σε γάλα που βράζει ρίχνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς, αλεύρι ή σιτάρι χοντροκομμένο. Κατόπιν τον περνάμε από μία κρησάρα για να πάρει μορφή κόκκων και στη συνέχεια τον στεγνώνουμε.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές όσον αφορά την παρασκευή και το μαγείρεμά του.
Είναι ένα τρόφιμο που τα τελευταία χρόνια είχε παρεξηγηθεί, επιστρέφει όμως δυναμικά και αποτελεί πιάτο σε μεγάλα και πολυτελή εστιατόρια .
Έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία, γιατί παρέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φωσφόρο, καθώς και αρκετά άλλα ιχνοστοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου