Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Σημαντικά ενάντια στην οστεοπόρωση αποδεικνύονται τα ξερά δαμάσκηνα


Γνωρίζουμε ότι τα  δαμάσκηνα βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας,είναι αξιόλογη πηγή αντιοξειδωτικών και  περιέχουν  βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας.
Πρόσφατα ο αμερικανός καθηγητής διατροφολόγος Bahram Arjmandi και οι συνεργάτες του, που  εργάστηκαν με δύο ομάδες μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για μια περίοδο ενός έτους: η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά 100 γραμμάρια ξερών δαμάσκηνων (περίπου 10 δαμάσκηνα) και η δεύτερη 100 γραμμάρια ξερών μήλων. Και οι δύο ομάδες ελάμβαναν καθημερινές δόσεις ασβεστίου και βιταμίνης D.
Μετά την πάροδο του έτους η οστική μάζα των γυναικών εξετάστηκε (ειδικότερα, εξετάστηκε η ωλένη και η σπονδυλική στήλη τους). Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε δαμάσκηνα είχε σημαντικά αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με κείνη που κατανάλωνε τα ξερά μήλα. Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην ικανότητα των ξερών δαμάσκηνων να μειώνουν την ταχύτητα αποικοδόμησης των οστών, η οποία με την ηλικία γίνεται μεγαλύτερη σε σχέση με την ταχύτητα παραγωγής τους.
Πηγή: TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου