Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Αύγουστος,καιρός για χυλοπίτες!


Οι χυλοπίτες  ή τουτουμάκι είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αλεύρι, αυγά, γάλα  γίδινο και αλάτι τα οποία ζυμώνονται .Στη συνέχεια η ζύμη ανοίγεται σε λεπτά φύλλα τα οποία απλώνονται για να στεγνώσουν λίγο ,  έπειτα κόβονται σε λωρίδες και κατόπιν  τεμαχίζονται σε μικρά τετράγωνα.

 Μετά απλώνονται για ορισμένες μέρες  πάνω σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να ξεραθούν τελείως.

 Τα παλαιότερα χρόνια η  διαδικασία αυτή γινόταν στο χέρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές αλλά υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια ,στα οποία προσκομίζουμε τα κύρια υλικά και παίρνουμε τις χυλοπίτες μας έτοιμες για στέγνωμα.

Όσον αφορά τις συνταγές υπάρχουν πολλές παραλλαγές ,όπως και στον τρόπο μαγειρέματος.
Η φωτογραφια ειναι από την παραγωγη 2011 της κυρίας Στέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου