Η λέξη Σοκολάτα προέρχεται από την αγγλική λέξη "chocolate" που πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη των μάγια "xocoatl" ή από την αντίστοιχη των Ατζέκων "cacahuatl". Η ινδιάνικη λέξη για την σοκολάτα προέρχεται από τις λέξεις "choco"=αφρός και "atl"=νερό. Αρχικά η σοκολάτα καταναλωνόταν μόνο σε υγρή μορφή.
Η ακριβής προέλευση της λέξης «σοκολάτα» δεν είναι γνωστή.Εικάζεται ότι προέρχεται από το ρήμα των Μάγια chokola `j που σημαίνει <να πιούμε σοκολάτα μαζί> ή από τη λέξη των Yucatec chocol haa που σημαίνει < ζεστό ποτό > ή από μια λέξη των Νahautl chocolat ή από το συνδυασμό πολλών πηγών. .Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι προέρχεται από τη λέξη Nahuatl xocolātl (έντονος [ʃoˈkolaːtɬ]) προερχόμενος από xocolli, πικρός, και atl, ύδωρ.
Το πρώτο σοκολατοποιείο πιστεύεται ότι άνοιξε στο Λονδίνο τον 16 αιώνα.Το ρόφημα της σοκολάτας εθεωρείτο το ποτό της ανώτερης τάξης. Μόνον οι πλούσιοι και οι ευγενείς μπορούσαν να πιουν γιατί ήταν πανάκριβη. Το κακάο εξαπλώθηκε και σαν χρηματική μονάδα. Έτσι, ένας λαγός στην Νικαράγουα πχ πωλείτο για 10 σπόρους κακάο, και 100 από αυτούς τους σπόρους μπορούσαν να αγοράσουν έναν σχετικά καλό σκλάβο.
Οι καρποί περιέχουν κόκκους οι οποίοι υφίστανται μια σειρά από επεξεργασία , ζύμωση, ξήρανση, απεντόμωση ενώ στη συνέχεια αποφλοιώνονται, καθαρίζονται καβουρντίζονται , αλέθονται και δίνουν ένα λιπαρό συστατικό που ονομάζεται κακαόμαζα που αποτελεί τη βασικότερη πρώτη ύλη για τη παρασκευή της σοκολάτας.
Ένα μέρος της κακαόμαζας χρησιμοποιείται για τη σοκολάτα ενώ από το υπόλοιπο παράγεται κακάο σε σκόνη, που περιέχει το βούτυρο του κακάο τουλάχιστον κατά 20% και νερό κατά 9%.
Στη κακαόμαζα προστίθεται ζάχαρη, το βούτυρο του κακάο και διάφορα συστατικά ανάλογα με τον τύπο σοκολάτας που επιθυμείται.όπως γάλα ξηροί καρποί κλπ. Το νέο μίγμα περνώντας από ειδικούς κυλίνδρους ραφινάρεται και στη συνέχεια απαλλάσσεται από την υγρασία. Η νέα μάζα ρευστοποιείται και αποθηκεύεται. Η τελική φάση της σοκολάτα είναι το ρυθμιζόμενο κρύωμα ,που έχει σπουδαίο ρόλο για τη ποιότητα της γιατί ανάλογα με τούτο δεν ασπρίζει, δεν λιώνει εύκολα και τις εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής. Η νέα μάζα πέφτει σε φόρμες, περνάει στο ψυγείο και τέλος συσκευάζεται και αποθηκεύεται σε χώρους με θερμοκρασία 15-18 και υγρασία 60-70%.
Οι διάφορες γεύσεις της σοκολάτας εξαρτώνται κυρίως από τις ποικιλίες καρπών του κακάο που διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, και φυσικά από την επεξεργασία της κακαόμαζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου