Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μουσικοθεραπεία.


Mουσικοθεραπεία είναι η μέσα από διάφορες μεθόδους και τεχνικές , η χρησιμοποίηση της μουσικής , ως θεραπευτικό μέσο, με σκοπό τη βελτίωση και τη διατήρηση της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας .

H μουσική είναι ένα δημιουργικό, μη λεκτικό μέσο. Προωθεί την προσωπική έκφραση και ανάπτυξη του ατόμου, όπως και την επικοινωνία και την επαφή του με τους άλλους ανθρώπους.


H επιλογή της μουσικής για θεραπευτική χρήση επηρεάζεται από την κουλτούρα με την οποία κάποιος έχει ανατραφεί. Στο δυτικό πολιτισμό έχουν ενταχθεί μουσικά είδη όπως η δημοτική μουσική, η λαϊκή, η έντεχνη, η θρησκευτική, η αφροαμερικανική, η ποπ, η ροκ και άλλα είδη. Όμως, εκτός από την πολιτισμικά καθορισμένη μουσική, υπάρχει και η μουσική που συνδέεται περισσότερο με τους μουσικούς ήχους και ρυθμούς,
που έχουν ως πρότυπο φυσικούς ήχους, όπως ,άνεμο, νερό, ήχους πουλιών κ.τ.λ.

Oι πρώτες πληροφορίες για την άσκηση της μουσικοθεραπείας προέρχονται από τη μυθολογία, αλλά και από την ιστορία της αρχαίας Eλλάδας, της Aιγύπτου, της Kίνας, των Iνδιών κ.ά.Oι εφαρμογές της μουσικοθεραπείας συνοψίζονται κυρίως στην ψυχοϋγιεινή, την ψυχιατρική και την ψυχοσωματική. O τρόπος που ασκείτο φαίνεται πως ήταν ο δεκτικός, ο ενεργητικός και ο μικτός. Δεν φαίνεται πως υπήρχαν κατηγορίες μουσικών οργάνων ανάλογα με τη θεραπευτική τους ικανότητα στις διάφορες ασθένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου