Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Πως αντιμετωπίζουμε την υποθερμία


   Η υποθερμία είναι το αποτέλεσμα της παρατεταμένης παραμονής μας στο ψύχος κάτι που δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό για τον οργανισμό μας.

Όταν η θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς τότε μιλάμε για υποθερμία και τότε το σώμα μας κινδυνεύει. Οι μηχανισμοί του αρχίζουν να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε, και εάν κάτι δεν αλλάξει και αυτό συνεχιστεί για πολύ ώρα έχουμε υπνηλία, απώλεια συνείδησης, καρδιακή ανακοπή και θάνατο.

Πως αντιμετωπίζουμε την υποθερμία και τι πρέπει να κάνουμε ειδικά τώρα με το κρύο, εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος παρουσιάζει αυτά τα φαινόμενα; Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο, αφού το σώμα τους έχει λιγότερες δυνατότητες να παράξει θερμότητα. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν είναι τα εξής:
- ρίγη τα οποία δεν ελέγχονται
- δυσκολία στην ομιλία. Όταν έξω στο κρύο ο άλλος έχει ρίγη και μπερδεύει τα λόγια του, είναι ένα σημάδι
- Κρύο δέρμα και δέρμα που αρχίζει να χάνει το χρώμα του να γίνεται χλωμό ή και να μελανιάζει.
- Ακανόνιστη και εξαιρετικά χαμηλή αναπνοή.
- όταν το άτομο δεν ορίζει τις κινήσεις του, τα μέλη του κινούνται ανεξέλεγκτα, η δεν μπορεί να κάνει βασικές κινήσεις όπως να πιάσει κάτι
- όταν παρουσιάζει τάσεις λιποθυμίας
- όταν δείχνει να έχει μια απάθεια για όλα. Να μην το ενδιαφέρει τίποτε ούτε καν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται
- όταν ο καρδιακός του παλμός είναι ακανόνιστος, είναι αδύναμος και δυσκολευόμαστε να τον εντοπίσουμε.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιχειρήσουμε να ζεστάνουμε το κορμί του ατόμου που έχει υποθερμία. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα διότι η όποια καθυστέρηση ακόμη και εάν το άτομο επανέλθει, μπορεί να έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό. Επειδή με αυτόν το καιρό και κυρίως εάν βρέχει η χιονίζει , τα ρούχα είναι βρεγμένα πρέπει, να το μεταφέρουμε σε κάποιον ζεστό εσωτερικό χώρο και να του βγάλουμε τα ρούχα. Αμέσως πρέπει να τυλίξουμε το κορμί του με κουβέρτες και κυρίως το κεφάλι του.

Ταυτόχρονα τοποθετούμε ζεστές κομπρέσες στο λαιμό το θώρακα και τις βουβωνικές χώρες, σημεία από τα οποία περνάει πολύ αίμα και θα ζεστάνουν ταχύτερα το άτομο.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε να πιει οινοπνευματώδη. Προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας.
Ας δούμε πρώτα πώς δρα το αλκοόλ στο σώμα μας, όσον αφορά τη θερμοκρασία: Η πιο άμεση συσχέτιση είναι πως η κατανάλωσή του επιφέρει αγγειοδιαστολή στα επιφανειακά αγγεία. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως το αίμα φεύγει απ τον κορμό, όπου φυλάσσονται όλα τα ζωτικά όργανα και κατευθύνεται προς το δέρμα, κυρίως των άκρων. Γι’ αυτόν τον λόγο ίσως νιώθουμε μια παροδική αίσθηση θερμότητας στο δέρμα και στα προηγουμένως ψυχρά άκρα μας. Είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί στερούμε τη θερμότητα αυτή απ τα ζωτικά μας όργανα, που την έχουν άμεσα ανάγκη. Και κάπως έτσι προκαλείται μεγαλύτερη υποθερμία απ αυτήν που θέλουμε να καταπολεμήσουμε, διότι ελαττώνουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Επίσης, είναι πιθανό να δρα ως ανασταλτικό του ρίγους, στερώντας έτσι απ το σώμα μια πολύτιμη πηγή θερμότητας, αλλά και να παρεμβαίνει σε άλλους μηχανισμούς θερμορύθμισης
Ιδανικό είναι το ζεστό τσάι με λίγη ζάχαρη. Είναι λάθος να ζεστάνουμε πρώτα τα άκρα του ατόμου (χέρια και πόδια) διότι το κρύο αίμα θα φύγει από εκεί και θα πάει στον κορμό , με αποτέλεσμα η καρδιά να ζοριστεί. Αποφεύγουμε να κάνουμε μασάζ και προσέχουμε τις κινήσεις μας να είναι απαλές και σταθερές. 
Εάν καταλαβαίνουμε ότι πέφτουν οι παλμοί της καρδιάς του , πρέπει άμεσα να του κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. 
ΠΗΓΗ:iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου