Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Προσοχη στα κρυοπαγήματα!


Ο όρος κρυοπαγήματα αναφέρεται στο πάγωμα των ιστών του σώματος. Παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται στον μεσοκυττάριο χώρο και προκαλούν κυτταρική αφυδάτωση ,σε συνδυασμό με την ισχαιμία λόγω αγγειοσύσπασης και το αυξημένο ιξώδες του αίματος, αποτελούν τις ατίες βλάβης των ιστών. . Το δέρμα και οι μύες είναι αρκετά πιο ευαίσθητα σε κρυοπάγημα από ότι οι τένοντες και τα οστά, πράγμα το οποίο εξηγεί το γιατί ο ασθενής μπορεί και κινεί τα παγωμένα δάκτυλα .

Τα κρυοπαγήματα, σήμερα είναι σπάνια και συμβαίνουν σε ορειβάτες, στρατιώτες αλπινιστές, βοσκούς, ναυαγούς και σε εργατικά ατυχήματα με ψυκτικούς θαλάμους ή στη χημική βιομηχανία. Από απόψεως κλινικής εικόνας μοιάζουν με τα εγκαύματα αλλά αποτελούν τελείως ξεχωριστή οντότητα από παθοφυσιολογική άποψη.

Τα κρυοπαγήματα που οφείλονται σε έκθεση στο κρύο, η δράση του οποίου πολλαπλασιάζεται από την υγρασία και τον άνεμο. Για παράδειγμα, το πάγωμα του δέρματος πού προκαλείται από θερμοκρασία +7 βαθμούς C, με άνεμο 64 Km/h, είναι το ίδιο με αυτό πού προκαλείται σε θερμοκρασία -40 βαθμούς C, και άνεμο μόνο 3,2 Km/h. Επίσης σημαντικό ρολο παίζει η γενική κατάσταση του οργανισμού

Η επαφή με μέταλλα ή βενζίνη σε κρύο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει πρακτικώς ακαριαίο πάγωμα και το δέρμα συχνά κολλάει στο μέταλλο.

Μια ελαφρά μορφή κρυοπαγημάτων είναι οι Xιονίστρες (Χείμετλα, Frostnip). Εκδηλώνονται με παροδική ωχρότητα των δακτύλων, κυάνωση και μούδιασμα στα άμεσα εκτεθιμένα μέρη του σώματος, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρες κρυοπάγημα, άν δεν προστατευθούν ή δεν θεραπευθούν. Εμφανίζονται συνήθως στά δάκτυλα, αυτιά, μύτη, πηγούνι ή μάγουλα, και αντιμετωπίζονται με επαναθέρμανση με επαφή ζεστών μερών του σώματος ή ζεστού αέρα.

Το παγωμένο μέλος πρέπει επειγόντως να επαναθερμανθεί , σε υδάτινο λουτρό θερμοκρασίας 40-42,2 βαθμούς C, για 20 - 30 λεπτά.. μην το εκθέτετε ποτέ σε άμεση πηγή θερμοκρασίας (όπως πχ φωτιά, τζάκι, σόμπα). Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος επαναθέρμανσης, εκτός της εμβάπτισης σε νερό, περικλείει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Σε σοβαρές περιπτώσεις δεν πρέπει να επιχειρηθεί επαναθέρμανση, εάν δεν εξασφαλισθεί μόνιμη θερμοκρασία και κρεβάτι. Είναι πολύ προτιμώτερο το θύμα να περπατήσει αρκετές ώρες με παγωμένα πόδια παρά να γίνει επαναθέρμανση, σε μια μια απομακρυσμένη περιοχή όπου δεν είναι δυνατόνα παρασχεθεί μια οριστική νοσοκομειακή ιατρική βοήθεια.

Πηγή:wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου