Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κρυολόγημα ?καιρός για κοτόσουπα!





Μια δυναμωτική κοτόσουπα είναι ιδανική για το κρυολόγημα, το κρύωμα και τις ιώσεις. Καταπραΰνει τον πόνο στο στομάχι και μαλακώνει το βήχα!



Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που σας προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα για το ανοσοποιητικό. Επίσης, το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, σίδηρο, που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς, και ψευδάργυρο, που έχει αντιοξειδωτική δράση. 


Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστη­μίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ.). 

Για τη σούπα
        1 κοτόπουλο,3 λίτρα κρύο νερό,λίγους κόκκους πιπέρι,αλάτι

    
         1 κούπα ρύζι ή ζυμαρικό αστράκι ή ότι σου αρέσει
αυγολέμονο
        2 αυγά,1 λεμόνι     
Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομμάτια. Το βράζουμε σε μια μεγάλη κατασαρόλα και το ξαφρίζουμε. Μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ένα καθαρίσμενο κρεμμύδι ολόκληρο μέχρι να βράσει.
 
Όταν γίνει το κοτόπουλο, βγάζουμε από μέσα τα κομμάτιακαι το κρεμμύδι, στραγγίζουμε το ζουμί για να μην εχει μείνει κανένα κοκκαλάκι από το βράσιμο και αφήνουμε το ζουμί να βράσει με το ρύζι, για περίπου 15'. 
 Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με τους κρόκους και στο τέλος το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζεστό ζουμί της σούπας για να παρει τη θερμοκρασια της κατσαρόλας για να μην κοψει η αυγοκοψη. Στη συνεχεια το ριχνουμε μεσα στην κατσαρόλα και το ανακατευουμε να ομογενοποιηθεί.

 Σερβίρεται ζεστή!

Διάρκεια: 1 ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου