Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Υπνηλία στο τιμόνι.


Είναι τεκμηριωμένο ότι οι οδηγοί που δεν κοιμούνται καλά ή αρκετά στη διάρκεια της νύχτας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που είχε διεξαχθεί προ διετίας είχε δείξει πως οι κουρασμένοι οδηγοί έχουν τρεις έως 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο.

Η μελέτη αυτή είχε δείξει πως η υπνηλία είναι εντονότερη κατά τη μονότονη οδήγηση - όπως λ.χ. συμβαίνει σε μεγάλους, ευθείς δρόμους, όπως οι εθνικές οδοί.

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν έναν άνθρωπο ότι είναι επικίνδυνα κουρασμένος για να οδηγήσει, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σύμφωνα με το ΝSF: στα προφανή και στα λιγότερο προφανή.

Στα προφανή συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται το συχνό χασμουρητό, το να δυσκολεύεται κανείς να κρατήσει ίσιο το κεφάλι του και το να είναι «βαριά» τα βλέφαρά του, ενώ στα λιγότερο προφανή ανήκουν το υπερβολικό βλεφάρισμα, η δυσκολία να κρατήσει ο οδηγός το αυτοκίνητο στη λωρίδα του και το να μην μπορεί να θυμηθεί τα τελευταία χιλιόμετρα που διήνυσε.


Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί; Το ΝSF συνιστά να σταματήσουν σε ένα ασφαλές μέρος και να κοιμηθούν για 15-20 λεπτά, αλλά πριν κοιμηθούν να πιουν έναν καφέ ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη.


Και εξηγεί πως μολονότι η καφεΐνη μπορεί να «κόψει» τον ύπνο, χρειάζεται 20-30 λεπτά για να επιδράσει, οπότε έως ότου ξυπνήσουν, θα έχει περάσει επαρκής χρόνος ώστε να αρχίσει την διεγερτική δράση της.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου