Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Καιρός για μια κατσικούλα !!!!


Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την εποχή που κάθε νοικοκυριό είχε την… κατσίκα του. Το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του δεν έχασαν ωστόσο το κοινό τους, που ενισχύεται σταθερά καθώς γίνονται ολοένα και πιο γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 
Φανατικοί λάτρεις του κατσικίσιου γάλακτος, δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε σταγόνα αγελαδινού. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα λακτόζης το κάνει πιο ελαφρύ, εύκολα εύπεπτο, με αποτέλεσμα να είναι για πολλούς αναντικατάστατο.

 
Συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει εξάλλου αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, ουσίας σχετικής με τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, για τον λόγο αυτό είναι και πιο εύπεπτο.


Την ίδια στιγμή, προσφέρει διατροφικό καταφύγιο σε όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα, σε αντίθεση με άλλα είδη γάλακτος. Έρευνες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, η οποία και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Πάσχετε από σιδηροπενία; Υποφέρετε από οστεοπόρωση; Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται ιδανική «λύση», καθώς συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, και τη βαθύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

 
Η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από τη ράτσα της κατσίκας, αλλά και από την εποχή του χρόνου που έχει αρμεχτεί , το καλοκαίρι  το γάλα είναι περισσότερο και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνες χαμηλότερη, σε αντίθεση με τον χειμώνα.  Αρκετές φορές τα κατσίκια που δίνουν το γάλα εκτρέφονται σε χώρους ελευθέρας βοσκής, ενώ σε περιόδους ξηρασίας ή βροχών τρέφονται με ζωοτροφές φυτικής προέλευσης, μη γενετικά τροποποιημένες. Το κατσικίσιο γάλα έχει θερμίδες περίπου όσες και το αγελαδινό.



Αυτό που πρέπει ωστόσο να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται άβραστο ,καθώς και ότι πρέπει να είναι παστεριωμένο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τα τυποποιημένα.


Υπάρχει εγχώρια παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος και τα  σχετικά προϊόντα μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Αρκετές φορές τα κατσίκια που δίνουν το γάλα εκτρέφονται σε χώρους ελευθέρας βοσκής, ενώ σε περιόδους ξηρασίας ή βροχών τρέφονται με ζωοτροφές φυτικής προέλευσης, μη γενετικά τροποποιημένες.


ΠΗΓΗ: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου