Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΘΥΜΟ ΣΑΣ


Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, που προκαλείται συνήθως από κάποια προσβολή και έχει σαν  αποτέλεσμα την  αντεκδίκηση.

Το κίνητρο του θυμού είναι η αίσθηση απειλής. Η αίσθηση αυτή δεν προέρχεται τόσο από την απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας, όσο από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

 Η κατάσταση αυτής της συναισθηματικής εγρήγορσης, οφειλόμενης σε ένα τέτοιο γεγονός, η οποία είναι και η βάση για όλο και μεγαλύτερη αντίδραση σε ανάλογα ερεθίσματα, μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και ημέρες.

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη αφορμές που πυροδοτούν τα νεύρα μας. Με τον σύντροφο, τους φίλους, τη δουλειά κτλ. Όταν όμως χάνουμε την  ψυχραιμία μας ,το πιθανότερο είναι να χάσουμε και το δίκιο μας. Καλό θα είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας με τρία απλά βηματάκια ώστε να βγαίνουμε πάντα  κερδισμένοι.

Και πάντα να θυμόμαστε «Εν οργή μήτε τι λέγειν μήτε πράσσειν. Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ.,»


1. Σιωπή 10 δευτερολέπτων

Πριν αντιδράσετε αφήστε να περάσουν δέκα δευτερόλεπτα. Ο θυμός  εκτονώνεται και μπορούμε να δράσουμε με μεγαλύτερο ποσοστό λογικής.

2.Μία βολτούλα

Αν δεν έχει εκτονωθεί η ένταση απομακρυνθείτε από τον χώρο  για λίγα λεπτά μέχρι να νιώσετε καλύτερα ,αλλά να δοθεί και η ευκαιρία στον αντίπαλο να ηρεμήσει και αυτός.

3.Σκεφθείτε λογικά

Αξιολογείστε αν αξίζει τον κόπο να τσακωθείτε για το συγκεκριμένο θέμα για να χάσετε την ηρεμία σας και δείτε  που έχετε δίκιο και που άδικο. Παραδεχτείτε αν κάπου κάνατε λάθος και μιλήστε γι’αυτό. Εφόσον αντιληφτείτε ότι κάνατε και εσείς κάποιο λάθος, πείτε «Συγνώμη!». Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά σημάδι κατανόησης και ανωτερότητας ψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου