Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ρίγανη, δυο λόγια.



Το όνομα ρίγανη, προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» (λαμπρότητα) και σημαίνει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό,
Η είναι αρωματικό φυτό της Ελλάδας ,ευδοκιμεί επίσης σε όλη τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ασία, φθάνει σε ύψος 20-80 cm ,και αναπτύσσεται καλά σε αλκαλικά εδάφη με PH 6-9.
Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση ,έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.
 Η ρίγανη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.Έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Επίσης με λίγο ρίγανη στην τροφή των κοτόπουλων,  κρατάτε τις αρρώστιες μακριά τους..
Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται από το υψόμετρο και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες όπως σύσταση εδάφους, υγρασία και την ηλιοφάνεια .

Μεγάλο υψόμετρο και εδάφη ασβεστούχα, φτωχά, ξηρικά, άγονα με πλούσια ηλιοφάνεια είναι βασικότατοι παράγοντες παραγωγής αρίστης ποιότητας ρίγανης.
Στο ίδιο βουνό δεν έχουμε παντού την ίδια ποιότητα ρίγανης. Αποφεύγουμε π.χ. να μαζέψουμε ρίγανη από εύφορο έδαφος ή σκιερό, αντίθετα τρέχουμε σε σημεία με πολλές πέτρες, ξηρικά και με ελάχιστη βλάστηση.

Αλλά αυτό που καθορίζει την ποιότητά της ,είναι το ποσοστό αιθέριου ελαίου που περιέχειΤο οριγανέλαιο περιέχει διάφορες οργανικές ενώσεις, με κυριότερη τη θυμόλη C10H14OΗ και την καρβακόλη C10H13OH) . Η ξηρή ρίγανη περιέχει 3-5% αιθέριο έλαιο. Αυτό το ποσοστό κατά περιοχές που υπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες μπορεί να φτάσει και πάνω από 7% και αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι σε συγκεκριμένη περιοχή της Σπηλιάς Λάρισας στον Κίσσαβο , συναντάμε την ευωδιαστότερη ρίγανη του κόσμου!!!

Συλλέγουμε τη ρίγανη στο στάδιο της άνθησης, την καθαρίζουμε από άλλα χόρτα και την κάνουμε μικρά ματσάκια και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος να ξεραθεί αποφεύγοντας τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο, για να έχουμε ένα ζωντανό σκούρο πράσινο χρώμα .Στη συνέχεια την τρίβουμε , την κοσκινίζουμε και την βαζουμε σε γυάλινα βαζάκια.
  Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης ,η συλλογή θα πρέπει να γίνεται όταν η ταξιανθία βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, κόβονταάς την με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία 8-10 εκατοστά βλαστού πάνω από το έδαφος, από αρχές Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου. Πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία ή εκρίζωση των φυτών. Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των Δασαρχείων. Η ποσότητα που θα συλλέγεται θα πρέπει να περιορίζεται στην κάλυψη ατομικών αναγκών και μόνο ,περίπου 1/2 του κιλού ανά μέρα και άτομο ,δεδομένου ότι για εμπορία των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών απαιτείται ειδική άδεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου