Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ!



Η τριχόπτωση οφείλεται στο συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Το παρήγορο είναι ότι μπορεί να περιοριστεί με την κατάλληλη θεραπεία αλλά με απλούς τρόπους μπορείτε να προλάβετε την τριχόπτωση ή τουλάχιστον να την περιορίσετε. Δείτε τις παρακάτω ενέργειες και δεν θα χάσετε!


1) Περισσότερη πρωτεΐνη
Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό εντάξτε στο διαιτολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.


2) Βιταμίνες
Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα ψάρια, είναι σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Οι βιταμίνες C και Ε προλαμβάνουν τη γήρανση της τρίχας, χάρις στην αντιοξειδωτική τους δράση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, ιδίως τα εσπεριδοειδή, και τα λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Ε περιέχεται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, αυγά και δημητριακά.


3) Ιχνοστοιχεία
Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχουν ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό έχουν το συκώτι, το κόκκινο κρέας, οι φακές και το σπανάκι , σε χαλκό, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια και σε ψευδάργυρο, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια.


4) Όχι στο στρες και ξενύχτια.
Το άγχος καταρχήν δεν προκαλεί τριχόπτωση. Το έντονο και παρατεταμένο στρες και η υπερβολική σωματική ταλαιπωρία,  έχουν συνδεθεί με αραίωμα των μαλλιών.


5) Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής
Να λούζεστε με επιλεγμένα σαπουάν και να κάντε κατά το λούσιμο απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων στο τριχωτό του κεφαλιού, για περίπου 5 λεπτά. Τι πετυχαίνετε με αυτή τη μέθοδο; Την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και την «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες.




6) Προσοχή στα ορμονικά σκευάσματα και στεροειδή.
Οι φαρμακευτικές αγωγές με ορμονικά σκευάσματα και τα στεροειδή θεωρούνται ύποπτα για τριχόπτωση, η οποία μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί πολύ αργότερα από τη χρήση. Ακόμη, παθολογική τριχόπτωση προκαλούν τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα διουρητικά σκευάσματα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.Επίσης τα διάφορα gel “πνίγουν” την ρίζα της τρίχας και την αδυνατίζουν.


7) Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας , το χλώριο της πισίνας και η χρήση του σεσουάρ 3 φορές μέσα σε μία ημέρα (!) καταστρέφουν την τρίχα. Αποφύγετε καταστάσεις που ταλαιπωρούν τα μαλλιά σας.
Αν, παρόλα αυτά, τα μαλλιά σας πέφτουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς ή ενώ δεν έχετε συμπληρώσει ακόμη τα 20 έτη, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε περίπτωση που την τριχόπτωση συνοδεύουν συμπτώματα, όπως φαγούρα ή πόνος στο τριχωτό της κεφαλής.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου