Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι ανεμιστήρες  αποτελούν μια οικονομική λύση για να δροσιστούμε από τον καλοκαιρινό καύσωνα.
Πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι οι ανεμιστήρες, δεν δροσίζουν το χώρο αφαιρώντας θερμότητα, αλλά  μας δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς λόγω  μιας διαδικασίας με την οποία το σώμα μας κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του  όταν βρίσκεται σε ένα θερμό περιβάλλον.

 Όταν έχουμε έντονη μυϊκή δραστηριότητα  ή βρισκόμαστε σε ένα θερμό περιβάλλον ο οργανισμός για να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του παράγει ιδρώτα, ο οποίος   εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα από το σώμα μας, μειώνοντας  έτσι τη θερμοκρασίας του.
 Η εξάτμιση διευκολύνεται όταν η υγρασία κοντά στο δέρμα μας είναι  χαμηλή, όμως  λόγω του ιδρώτα μας,  η υγρασία  αυξάνεται και δυσκολεύεται η εξάτμιση.

Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που εκμεταλλευόμαστε, με τον ανεμιστήρα διώχνουμε  τον κορεσμένο σε υγρασία αέρα  που είναι κοντά στο δέρμα μας  και φέρνουμε   φρέσκο με χαμηλότερη υγρασία,. Έτσι διευκολύνουμε την εξάτμιση  και δροσιζόμαστε. Γιαυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καθόμαστε ιδρωμένοι κοντά σε ανεμιστήρα για να μην πάθουμε  ψύξη.

Στην ίδια αρχή στηρίζεται και η δροσιά  που αισθανόμαστε με τη βεντάλια.

Επίσης  ο ανεμιστήρας οροφής,μας δροσίζει ανακυκλώνοντας τον αέρα μέσα στο δωμάτιο και ανεβάζοντας ψηλά τα ψυχρότερα στρώματα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το χειμώνα, αφού σε χαμηλές ταχύτητες περιστροφής βοηθάει στην κατανομή της θερμότητας από τα καλοριφέρ.


Μία άλλη χρήση του ανεμιστήρα είναι το στέγνωμα του τραχανά,έτσι αποφεύγουμε καλοκαιριάτικα τις πολύωρες βαρετές "σκοπιές".


 Σε σχέση με τα κλιματιστικά  είναι πολύ φθηνότεροι,καταναλώνουν περίπου δέκα φορές λιγότερη  ενέργεια ,αλλά όμως σε καμία περίπτωση δεν  δημιουργούν τις συνθήκες του inverter κλιματιστικού.Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που ο χώρος κλιματίζεται, η παράλληλη χρήση ανεμιστήρων οροφής δίνει την ζητούμενη αίσθηση δροσιάς σε μειωμένο επίπεδο  λειτουργίας τους και συνεπώς μικρότερη  κατανάλωση ενέργειας των κλιματιστικών.

Επί της ουσίας  όμως δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο επιλογών, αφού πρόκειται για δύο  διαφορετικά πράγματα, τόσο στο κόστος όσο και στο αποτέλεσμα. Σε περιπτώσεις που δεν έχουμε χρήματα ,μεγάλη υγρασία, δεν θέλουμε μεγάλη ψύξη και έχουμε το πολύ 28 βαθμούς Κελσίου μέσα στο σπίτι, ο ανεμιστήρας θα μας βολέψει.

2 σχόλια: