Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ


Οι ξυλόσομπες είναι μια καλή λύση για να λύσουμε το πρόβλημα της θέρμανσης στις δύσκολες μέρες που περνάμε, αρκεί να έχουμε δυνατότητα οικονομικής προμήθειας και αποθήκευσης ξύλων.

Το πρώτο πράγμα είναι να επιλέξουμε τον τύπο σόμπας που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ξυλόσομπας.Ο πρώτος είναι ο κλασικός μόνο για θέρμανση. Ο δεύτερος τύπος είναι με φουρνάκι και ο τρίτος με υδροθάλαμο για σύνδεση με το δίκτυο του καλοριφέρ με ή χωρίς φουρνάκι,αυτός ο τύπος απαιτεί εγκατάσταση οπωσδήποτε από ειδικό.
Η συνήθης επιλογή είναι χωρίς φουρνάκι όταν μπαίνει στο σαλόνι και με φουρνάκι όταν μπαίνει στην κουζίνα.

Η ξυλόσομπα μπορεί να είναι από μαντέμι, ή από χάλυβα. Οι μαντεμένιες συνήθως δεν έχουν πυρότουβλα και ακτινοβολούν περισσότερη θερμότητα επειδή αναπτύσσουν μεγαλύτερη θερμοκρασία στην επιφάνειά τους, ενώ οι χαλύβδινες έχουν ηπιότερη ακτινοβολία λόγω μεσολάβησης των πυρότουβλων.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να τοποθετήσουμε σωστά την ξυλόσομπά μας, για λόγους ασφάλειας .
Η σόμπα πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα χώρο με καλό εξαερισμό, όχι κοντά σε εύφλεκτους τοίχους και μακριά από έπιπλα, κουρτίνες, ρούχα, κλπ.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε δωμάτια  με ξύλινα ή πλαστικά ταβάνια ώστε να υπάρχει αρκετή απόσταση απο το ταβάνι.Επίσης αν υπάρχει πάτωμα η χαλάκια, η σόμπα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε μεταλλική βάση έτσι ώστε αν πέσει κανένα καρβουνάκι να μη τα κάψει.

Σημαντικό για την καλή λειτουργία της είναι η σωστή τοποθέτηση των σωλήνων. Καλά είναι ο κατακόρυφος σωλήνας ,αμέσως μετά τη σόμπα να είναι τουλάχιστον 1,5m και το οριζόντιο τμήμα να είναι μικρότερο από 4m και με ανοδική κλίση 3-5%.
Το εξωτερικό τμήμα να είναι κατακόρυφο και με κατάληξη σε σημείο που δεν δημιουργούνται συνθήκες υπερπίεσης από τους ανέμους.
Δεν πρέπει να παραβλέπεται η τοποθέτηση, αμέσως μετά την έξοδο των σωλήνων στο περιβάλλον, το γνωστό ταυ αποστράγγισης των υγροποιημένων καυσαερίων.

Σημειώνουμε κάποια σημεία που πρέπει να τα προσέξετε ώστε να αποφύγετε το κάπνισμα της ξυλόσομπας και δόσετε τα χρήματα που γλυτώσατε στα βαψίματα!
Συγκέντρωση καπνιάς μέσα στην καπνοδόχο , χαλαρές ενώσεις στις σωλήνες, στο άναμμα της σόμπας να χρησιμοποιούνται χαρτιά, ταμπλέτες και μικρά ξερά ξύλα ώστε να πετύχουμε γρήγορα φλόγα για να μη μας καπνίζει.Στο άναμμα, οι δίοδοι αέρα και καυσαερίων της σόμπας πρέπει να είναι απόλυτα ανοιχτές.

Ενα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην ανάβουμε απορροφητήρα  όταν έχουμε αναμμένη σόμπα ή  τζάκι,γιατί θα καπνίζουν.Επίσης όταν ανάβουμε τζάκι με σόμπα ,το ένα απο τα δύο μπορεί να καπνίζει.Η λύση σε αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι να αφήνουμε ένα παράθυρο  λίγο ανοικτό στην ανάκληση δίνοντας τον απαιτούμενο αέρα αλλά παράλληλα να γίνεται και μία ανάμιξη του φρέσκου αέρα με τον αρκετά ζεστό που ειναι ψηλότερα, δίνοντας μια καλύτερη ποιότητα θέρμανσης.

 
Σύγκριση κόστους θέρμανσης ανάλογα με την κατανάλωσή σου σε πετρέλαιο . 
Αν καταναλώνεις 1000 λίτρα πετρελαίου αντιστοιχεί σε:

ξυλόσομπα                           570€
κλιματιστικό (μέση εκτίμηση) 770 €

Γεωθερμία                           335 €
Βιομάζα (Pellets)                 670 €
Φυσικό Αέριο                      970 €
Πετρέλαιο                         1450 € 


Σύγκριση κόστους θέρμανσης πετρέλαιο  με ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Θερμογόνος δύναμη πετρελαίου ~ 11,9kWh/lt 
Συντελεστής απόδοσης μίας μέτριας εγκατάστασης θέρμανσης με πετρέλαιο:~80% 
Τιμή λίτρου πετρελαίου 1.4 Ευρώ/lt
Κόστος kWh θέρμανσης 1,4/(11,9*,8) ~ 0,147 Ευρώ/kWh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου