Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΚΟΥΛΑΣ


Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο  Απίκιος, ρωμαίος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει φαγητό με το όνομα «tractae» ,είδος παχύρρευστου χυλού. Εξίσου βάσιμη είναι και η  εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την τουρκική λέξη «tark-haneh»,  ένα απλό  φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίστοιχο προϊόν είναι και το κουσκούς που συναντάται σε  χώρες, της Βόρειας Αφρικής.

Μία δοσολογία για παρασκευή τραχανά σε μια χύτρα 8 -10 λίτρων είναι: 4,5 λίτρα κατσικίσιο γάλα, 2 κιλά σιτάρι “καπέλι” αλεσμένο σε ψιλό προς μέτριο κόκκο, το λεγόμενο "μπουλογούρι",μισό σακουλάκι σιμιγδάλι και μισό φλιτζάνι του καφέ αλάτι.
Στραγγίζουμετο το γάλα, ρίχνουμε το αλάτι και το βράζουμε Αφού βράσει χαμηλώνουμε στο ελάχιστο το μάτι της κουζινας και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μπουλογούρι στο γάλα, ανακατεύοντας με ένα ειδικό ξύλο ,τον τραχανοπνίχτη ,μέχρι να πήξει ,στο τέλος προσθέτουμε και το σιμιγδάλι.

Παραδοσιακά, το προϊόν παρασκευάζεται σε ποσότητες  έως εκατόν είκοσι κιλά η δόση, σε χάλκινα καζάνια επικασσιτερωμένα εσωτερικά (γανωμένα καλά) και σε πολύ δυνατή φωτιά. Αφού ψηθεί το γάλα, το καζάνι κατεβαίνει από τη φωτιά, ρίχνεται μέσα το κομμέμο σιτάρι και αρχίζει το τραχάνισμα, από τους τραχανιτζήδες - άνδρες σχεδόν πάντοτε καθώς απαιτείται μεγάλη μυϊκή δύναμη. Όσο προχωρεί η ώρα, η διαδικασία δυσκολεύει πολύ με αποτέλεσμα προς το τέλος να χρειάζεται δύο και τρεις άνδρες να αναλαμβάνουν το τραχάνισμα διαδοχικά και για πολύ σύντομα διαστήματα.
Όταν τελειώσει η διαδικασία του τραχανοπνίγματος ,βάζουμε το υλικό μας σε ενα ταψί φούρνου και το σκεπάζουμε με ένα υγρό λεπτό ύφασμα για να μην δημιουργηθεί "κρούστα", μέχρι να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει τον κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους βερύκοκου, τα απλώνουμε σε ένα σεντόνι  να στεγνώσουν μέχρι να τρίβονται  και στη συνέχεια  περνώντας τα στο τραχανοκόσκινο παράγεται ο φρέσκος τραχανάς έτοιμος για άπλωμα.

Για το στέγνωμα του τραχανά, απαιτείται κατάλληλος αερισμός με  καλή φύλαξη απο γάτες και μύγες   στον ήλιο ,για   τρεις ημέρες . 
Κ Α Λ Ο Φ Α Γ Ω Τ Ο Σ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου