Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τι θα πληρώσει το χρόνο με μέτριο χειμώνα  μια μονωμένη μονοκατοικία 100m² χρησιμοποιώντας τις διάφορες διαθέσιμες πηγές θέρμανσης .

1
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ηλεκτρικά σώματα
2.400€
2
ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
650€
3
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ  Κεντρική Θέρμανση

1500- 2000€ Ανάλογα την επιδότηση
4
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ  Σόμπα

1300- 1750€ Ανάλογα την επιδότηση
5
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Λέβητας παλιάς τεχνολογίας

1150€
6
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Λέβητας νέας τεχνολογίας

1050€
7
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Λέβητας συμπυκνώματος

950€
8
ΠΕΛΕΤ Κεντρική Θέρμανση
1.050 €
9
ΠΕΛΕΤ Σόμπα

950 €
10
ΞΥΛΟ Κλασσική σόμπα

750 €
11
ΞΥΛΟ Αερόθερμη σόμπα – ενεργειακό τζάκι

550 €

Χρήσιμες παρατηρήσεις.

Τα Πάνελ υπέρυθρων, και οι σόμπες αλογόνου παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία και δίνουν αίσθηση ζεστασιάς ,όπως ο ήλιος , χωρίς να ζεσταίνεται όμως ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται. Αν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ.

Γενικά τα ηλεκτρικά καλοριφέρ πρέπει να επιλέγονται σαν σύντομη ή σαν συμπληρωματική πηγή θέρμανσης.

Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία.
 Αποδίδει περίπου 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία. Στις χαμηλές όμως θερμοκρασίες δεν αποδίδει, αν όμως συνδυαστεί με γεωθερμική εγκατάσταση τότε έχουμε πολύ καλή απόδοση το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι για δροσιά.

Όλες οι άλλες  ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης   δεν μπορούν να έχουν πραγματική απόδοση μεγαλύτερη από ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον


Μόνωση και ορθή χρήση είναι σημαντικοί παράμετροι για να ζεσταινόμαστε ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου