Ο κεραυνός είναι μια ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ ενός σύννεφου και του εδάφους σε ώρα καταιγίδας. Ενώ στην αστραπή η ηλεκτρική εκκένωση γίνεται ανάμεσα σε δυο σύννεφα με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Tο μήκος της εκκένωσης στην αστραπή μπορεί να φτάσει τα 10-15 χλμ ενώ στον κεραυνό σπάνια υπερβαίνει τα 2-3 χλμ.
Η γη ειναι φορτισμένη θετικά ,το κάτω μέρος των σύννεφων αρνητικά και το πάνω θετικά, ανάλογα λοιπόν τις προσεγγίσεις που έχουμε, προκύπτει κεραυνός ή αστραπή.
Όταν συσσωρευθούν μεγάλα
αντίθετα ηλεκτρικά φορτία, που δημιουργούνται από στατικό ηλεκτρισμό και υπερνικήσουν τη φυσική αντίσταση του αέρα τότε προκαλούν ηλεκτρική εκκένωση με τάση που υπερβαίνει τα 10
εκατομμύρια Volt.
Τότε έχουμε απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας της τάξεως 3 MW σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, η
θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 15.000 ˚C και πυρακτώνει τον ενδιάμεσο αέρα ο οποίος
διαστέλλεται απότομα και δημιουργεί ένα κρουστικό κύμα που ο ήχος του είναι η βροντή.
Ένας εμπειρικός τρόπος για να βρεις την απόσταση που έπεσε ο κεραυνός ή έγινε αστραπή, μέτρησε τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μεταξύ της αστραπής και της βροντής και διαίρεσαι δια 3. Ο αριθμός που θα βρεις η απόσταση σε χιλιομετρα. Μπορούμε να ακούσουμε την βροντή μέχρι 15-20 χλμ μακριά.
Ένας εμπειρικός τρόπος για να βρεις την απόσταση που έπεσε ο κεραυνός ή έγινε αστραπή, μέτρησε τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μεταξύ της αστραπής και της βροντής και διαίρεσαι δια 3. Ο αριθμός που θα βρεις η απόσταση σε χιλιομετρα. Μπορούμε να ακούσουμε την βροντή μέχρι 15-20 χλμ μακριά.
Συνήθως οι
καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς που μπορεί να γίνουν μέχρι και 15 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο
της βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου
δεν βρέχει .
Αν η
καταιγίδα σας βρεί σε ανοικτή περιοχή κατευθυνθείτε αμέσως στο εσωτερικό
κλειστού κτηρίου, όχι κάτω από στέγαστρο. Αν δεν υπάρχει κοντά σας κτήριο
και έχετε αυτοκίνητο μπείτε μέσα , κλείστε τα παράθυρα χωρίς να
ακουμπάτε μεταλλικές επιφάνειες και περιμένετε μεχρι να ηρεμίσει ο καιρός. Αν είστε σε ανοιχτό μέρος αποφύγετε τα ψηλά δένδρα, καθίστε
κουλουριασμένοι στο έδαφος.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω, μπορείτε να κτυπηθείτε από κεραυνό σε αρκετή απόσταση από το σημείο που θα πέσει. Αν είστε σε σκάφος, καθίστε στο κέντρο του σκάφους, μακριά από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο.
Αν νιώσουμε να σηκώνονται οι τρίχες ,και ένα στατικό
ηλεκτρισμό τριγύρω μας, τότε αμέσως να κάτσουμε κάτω βάζοντας το κεφάλι ανάμεσα
στα γόνατα και να καλύψουμε τα αυτιά μας με τα χέρια μας για να μειώσουμε την
πιθανότητα βλάβης στην ακοή, διότι επίκειται κεραυνός σύντομα πολύ κοντά μας.
Αν δούμε κάποιον να τον χτυπά κεραυνός, μπορούμε να του παρέχουμε άμεσα βοήθεια. Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.